Landslagsspelare blir inte födda sist på året

landsholdspillere-bliver-ikke-foedt-sidst-paa-aaret.jpg

Fysiken lägger krokben för stora talanger födda under sista kvartalet i fotbollsdanmark där ungdomslandslaget domineras av spelare som är födda under årets första halvår.

24. oktober 2017

landsholdspillere-bliver-ikke-foedt-sidst-paa-aaret.png
Killar födda på det första halvåret utgör den största delen av truppen i de danska U-landslagen.

Drömmer din son om en landslagskarriär i fotboll, men är han samtidig född sist på året är det sannolikt att han för eller senare kommer att vinka farväl till den drömmen. Tendensen i dansk talangutveckling har nämligen i många år varit att killar födda på årets första halvår utgör den större delen av truppen i det danska U-landslaget.

Kikar man på de nuvarande danska landslagstrupperna - från U16 till A-laget - är endast 27 procent av spelarna födda under det andra halvåret. Allra värst står det till i det sista kvartalet där endast 9 procent av de totalt 141 spelare blev födda.

Hos DBU (Dansk Boldspil Union) känner man gott till problematiken men siffrorna skakar ändå unionen. Tidningen Politiken frågade talangchefen Flemming Berg om en kommentar i somras, då de nio procenten hade gått ned till sju procent.

- Logiken säger att det borde bli lika många talanger födda i det sista kvartalet som i det första. Därför borde talet också vara närmare 25 procent i alla kvartal. Sett i det ljuset är det ju helt extremt att spelare födda i oktober, november och december endast utgör sju procent. Om vi klarar att ändra det finns det verkligen kvalitet att hämta och i ett land som Danmark måste vi bara göra något för att få ut så mycket av vår talangmassa som möjligt.

Relativ ålderseffekt

Men varför är så få landslagsspelare födda i oktober, november och december? Orsaken kan vara att ungdomslandslag sätts samman av spelare födda i samma kalenderår och den fysiska utvecklingen där spelar en mycket stor roll. En kille som exempelvis kommer till världen i januari har en naturlig muskulär fördel i tonåren framför ett decemberbarn i ett spel som fotboll eftersom fysik med åren har kommit att bli så viktig - om inte nästan viktigare - än teknik och bollförståelse. I varje fall när det handlar om att välja talanger i en ung ålder.

Begreppet kallas på danska RAE (relativ alderseffekt) och det är inte ett specifikt danskt problem. Inte heller fotbollsmässigt. Det gör sig gällande i många sportgrenar i hela världen. Ju yngre du är, ju större inflytande har begreppet.

Just nu är inte en enda spelare i U16-landslaget född senare än juni månad 2002. Det betyder att en stor talang född i oktober med stor sannolikhet blir petad från ett ungdomslandslag och därmed missar den extra kvalitetsträning, som de lite äldre spelarna får nytta av. Därmed går en massa lovande spelare förlorare i Danmark endast p.g.a. ålder, även om de kanske individuellt är större talanger.

Även de spelare med födelsedag på andra halvåret, som idag lever ut drömmen som professionell spelare har upplevt att den krävda fysiska styrkan har varit en utmaning på vägen från ungdomsfotboll till seniorfotboll.

- Jag fick veta att jag inte var stor nog. Inte snabb nog. Där var jag faktiskt nära på att sluta med att spela fotboll eftersom det inte var så motiverande att bli petad för att vara för liten, minns Lucas Andersen med födelsedatumet 13:e september om den gången han blev degraderad till klubben AaB's andralag i en ung ålder. Idag är han professionell utomlands i Schweiz och en profil i det danska U21-laget som i somras deltog i EM.

En sen födelsemånad ska därmed betraktas som en begränsning för att utfylla potentialen. Inte en stoppkloss. Är talangen och viljan stor nog kan man absolut bli något inom fotboll. Det är Daniel Agger ett klart exempel på, då han är född i december och spelade i Liverpool i ett antal år och bar kaptensbindeln i landslaget. Agger blev i övrigt korad till Årets Fotbollsspelare i Danmark under 2012 som den första spelare på 36 år som var född i december - men han fick vänta ända till U20-åldern med att få spela sin första ungdomslandskamp vilket på bästa sätt illustrerar att RAE-problemet också gällde för 15 år sedan.

Futurelandslag för de små

DBU har sedan 2013 försökt att bekämpa RAE-problematiken genom att skapa ett så kallat futurelandslag på U15 till U17-nivå som supplement till de ursprungliga ungdomslandslagen. Ändamålet är och var att samla  ihop ett lag med bakgrund i spelare med starka tekniska och taktiska egenskaper till att väga upp för den krävda muskelstyrkan som först utvecklas senare. I unionen vill man dock först och främst att insatsen ska komma från klubbarna.

- Det behöver komma från klubbarna. För till våra U-landslag väljer vi spelare från de bästa klubbarna som hittar dem från mindre klubbar som redan har valt ut spelare internt. Och den relativa ålderseffekten ser man redan i U6-U7-U8-åldern, så det är viktigt att detta når alla klubbar, sa Berg i juni.

Landsholdsspillere bliver ikke født sidst på året
Runt omkring görs en insats för att tappa så få lovande spelare som möjligt.

Klubbarnas fokus är naturligtvis först och främst på egen förening, men runt omkring blir det gjort en insats för att förlora så få talanger som möjligt. Några av landets främsta till talangutveckling är FC Nordsjælland som det senaste året har försökt att samla U13, U14 och U15-lagen två gånger om året, varefter spelarna delas in i lag efter utveckling framför ålder.

- Det liknar varandra mer rent fysiskt, och så kan man enklare se vem som kan tänka snabbt och vem som har fler redskap än när det är stor fysisk skillnad. Man kan några gånger bli lurad av att det är mer kraft i några av spelarna eftersom de är fysiskt större, sa klubbens sportchef Jan Laursen med ansvar för akademien det senaste året till Jyllands-Posten.

Även om futurelandslagen bland annat har uppfostrat Årets Tonåring i Superligan 2016/2017 Mikkel Duelund, som var med i U21 EM i somras är det ännu för tidigt att dra slutsatser på effekten av det för framtidens A-landslag när projektet endast har kört i 4 år.

Faktum är dock att det finns plats till förbättring. I de viktiga landskamperna mot Montenegro och Rumänien senast var endast två spelare födda på det sista kvartalet - där den ena är Kasper Schmeichel som är uppvuxen i det engelska talangsystemet. Det innebär att Kasper Dolberg är den enda dyrkade danska landslagsspelaren med ett danskt pass som har födelsedag under årets sista kvartal. Anfallaren är uppfostrad i Silkeborg IF och född 6:e oktober 1997.

Är du redo att börja?

Utforska SportMember, eller skapa ett konto nu och börja hantera din klubb. Du kan också kontakta oss för att få hjälp med att starta din klubb.
Vad kostar det?
Vilka är klubbens behov? Basic- eller PRO-prenumeration?
Priser
Funktioner
Ingen klubb är den andra lik. Våra funktioner täcker dina behov.
Funktioner